به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، به نقل از جاباما، اگر از جمله زمینشناسان ایرانی هستید، باید بگویم که اینجا بهشت شماست؛ چراکه جزیره سرخپوش هرمز، بیش از ۷۰ نوع کانی دارد که خاک این منطقه را از دیگر مناطق کره خاکی متفاوت کرده است.
به عبارتی، کانیهایی که در جزیره هرمز یافت میشوند در هیچ کجای دنیا وجود ندارند. تفریحات هم در این جزیره از تنوع بالایی برخوردار است. مثلا، از ساحل این جزیره نگوییم برایتان که انواع تفریحات آبی، لذت دیدن آن را دو چندان کرده است؛ پس هرگز حوصلهتان سر نمی رود! ضمن این که در سفر به جزیره هرمز میتوانید از غذاهای بومی منطقه امتحان کنید که شامل غذاهای دریایی هم می شود. درنتیجه، اگر دوستدار خوراکهای لذیذ هستید؛ جزیره هرمز با داشتن انواع و اقسام غذاهای بومی دل شما را میبرد.
آب و هوای معتدل این جزیره طی فصول پاییز و زمستان، مثالزدنی است و بخصوص برای کسانی که از سوز خشک پاییز و سرمای زمستان گریزاناند، جزیره هرمز از آن میزبانان مهربانی است که با آغوش باز پذیرای شماست. علاوه بر همهی اینها، با سفر به هرمز به مردمان بومی این منطقه کمک به سزایی میکنید؛ زیرا اقتصاد گردشگری این منطقه تاثیر زیادی بر زندگی این مردمان دارد.
متوجه همنامی این جزیره و تنگهی مشهور و بینالمللی هرمز شدهاید؟! تنگهی استراتژیک و مهم خلیج فارس، در نزدیکی این جزیرهی زیبا و بینظیر قرار گرفته و به همین دلیل نام جزیره و نام تنگه یکی است. مساحت جزیره هرمز ۴۲ کیلومتر مربع است و نوعی گنبد نمکی و بیضی شکل بهحساب میآید. این جزیره کوچک به بندرعباس نیز نزدیک است و تنها ۸ کیلومتر با آن فاصله دارد.
همانطور که اشاره کردیم، هرمز یک گنبد نمکی است؛ این نوع از پدیدههای زمینشناسی، معمولا مخازن نفتی را در خود جای میدهند و انواع و اقسام فلزات مانند آهن را در خود دارند، اما این تنها چیزی نیست که هرمز برای عرضه دارد!
علاوه بر جاذبههای زیستمحیطی و فرهنگی، بخشهای زیادی از خاک این جزیره که از جزایر استان هرمزگان بهحساب میآید، قابل خوردن است! شاید باور نکنید اما برخی از افراد اقدام به فروش خاک این جزیره به مسافران میکنند و طبیعتدوستان میکوشند تا گردشگران را از خوردن خاک این جزیره منع کنند؛ چرا که خاک این جزیره یکی از منابع مهم طبیعی این منطقه به حساب میآید و خوردن، همراه بردن بهعنوان سوغات یا صادرات قاچاق آن، به اکوسیستم و محیط زیست این منطقه آسیب جدی وارد میکند.
بهترین فصلها برای سفر به هرمز، پاییز و زمستان است. درست در زمانی که سوزهای سرد و جانسوز مهمان سراسر ایران زمین شدهاند، جزیره هرمز با داشتن آب و هوایی معتدل میزبان مناسب و مهربانی است که با آغوش باز از همگان دعوت میکند به دیدنش بیایند.
پیش از هر چیز خوب است بدانید که اگر اهل خرید هم هستید و از دیدن بازارهای قشم به هیجان آمدهاید، از گشت و گذار در مراکز خرید این جزیره هم لذت میبرید، البته حتما لازم نیست اهل خرید باشید تا از گشتن در بافت بازارهای جنوبی لذت ببرید!
اما بیایید اول نگاهی به جاذبه های طبیعی این منطقه بیاندازیم:
درههای معروف جزیره هرمز
در این جزیرهی زیبا و منحصر به فرد درههای زیبا و عجیبی را پیدا میکنید که در جهان کمتر نظیر آنها وجود دارد.
دره مجسمهها یا دره تندیسهای هرمز
یکی از دیگر جاهای دیدنی جزیره هرمز که نفس را در سینه حبس میکند، دره تندیسهای این جزیره است! در اینجا سنگوارههای عظیم و قدیمی را خواهید دید که تخیلتان هر کدام از آنها را به یک چشم میبیند. بعضی از آنها همانند اژدهایی تنومند هستند و بعضی دیگر همچون طاووسی زیبا که خرامان خرامان در پس چشمانتان پدیدار میشود.
اما اگر از ما بپرسید، جذابترین قسمت این جاذبه درست در انتهای آن قرار گرفته است. در انتهای این دره، پرتگاهی به ارتفاع ۴۰ متری از دریا وجود دارد که چشمانداز رویایی از تنگه هرمز را پدیدار میکند.
دره سکوت و الهه فیروزهای!
یکی از دیگر درههای جزیره هرمز، دره سکوت است. البته که نامهای دیگری نیز از این دره وجود دارند و بعضیها آن را به دره انرژی نیز میشناسند؛ زیرا طبق آخرین تحقیقات علمی، ذرات تشکیلدهنده بلورهای نمک دارای ذرات باردار هستند و وقتی خورشید به این سنگها میتابد در آنها انرژی خالصی تولید میشود. چنین یونیزاسیون طبیعی، شارژ الکتریکی به وجود میآورد که در مجاورت بدن انسان منجر به احساس آرامش، قدرتمندی سیستم دفاعی بدن، قلب، غدد فوق کلیوی و تیروئید میشود.
کف این دره، رودخانهای قرار دارد که به خاطر بلورهای نمک، رنگهای طلایی و نارنجی در آن به رقص و آواز درمیآیند. جدای از این جاذبه، یک گنبد قدیمی نیز در این منطقه یافت میشود که به الهه فیروزهای معروف است و هر آنچه از زیباییهای این الهه بگوییم کم است.
دره رنگین کمان و نقاشی طبیعت روی خاک!
کافی است به این دره زیبا که در جنوب غربی جزیره هرمز واقع شده نزدیک شوید تا از دیدن رنگهایی مانند نارنجی، قرمز، زرد، سفید، قهوهای، طلایی و حتی سبز که لایهلایه کنار همدیگر این دره را رنگآمیزی کردند، حیرت کنید. این رنگینکمان زیبا گویی از آسمان به زمین افتاده و چشم هر بینندهای را خیره میکند!
دلیل به وجود آمدن چنین رنگهایی در خاک جزیره هرمز هم ترکیبات کانیشناسی متنوعی است که در این جزیره وجود دارد؛ بنابراین اگر به این دره سر میزنید، بهتر است حتما با خود یک دوربین خوب بههمراه داشته باشید.
سواحل معروف جزیره هرمز
سواحل هر جزیرهای زیباییهای خاص خودش را دارد؛ اما سواحل جزیره هرمز مانند دیگر وجوهش که متفاوت و خارقالعاده است، در میان دیگر جزایر منحصر به فرد است.
در دیدار از ساحل سرخ، جلوی اشتهایتان را بگیرید!
همانطور که گفتیم یکی از جاذبههای گردشگری جزیره هرمز، خوراکی بودن خاک این خطه است و به دلیل موارد محیطزیستی بههیچعنوان توصیه نمیکنیم که آن را با خود به همراه بیاورید یا سعی کنید از آن بچشید؛ اما دیدار از آن هیچ ایرادی ندارد و برای سر زدن و دیدار از ساحل خوراکی ایران میتوانید به ساحل سرخ سر بزنید.
پژوهشگران علت قرمز بودن رنگ ساحل این جزیره را وجود عنصر اکسیدآهن میدانند که حدود ۷۰درصد خاک این جزیره را تشکیل داده است. گفتنیست که ساحل سرخ یا همان ساحل خوراکی در بخش جنوبی این جزیره واقعشده و اگر به این جزیره سفر میکنید، دیدن منظره خاک سرخی که در آب جلوهای با ابهت و عجیب ایجاد میکند را به شما توصیه میکنیم.
در ساحل لاکپشتها، مواظب باشید کجا پا میگذارید!
اگر به حیوانات بیش از عوارض و پدیدههای زمینشناسی علاقهمندید، برای شما در جزیره هرمز جاذبه گردشگری دیگری وجود دارد؛ ساحل لاک پشت ها که در آن میتوانید گونههایی مانند لاکپشت پوزه عقابی را پیدا کنید. البته آنها در فصول خاصی به ساحل میآیند تا تخمگذاری کنند که میتوان آن را از اواسط اسفندماه تا اواسط اردیبهشتماه در نظر گرفت. یکی دیگر از گونههایی که برای تخمگذاری به سواحل هرمز میآیند، لاکپشتهای دریایی سبز هستند. آنها نیز از اواخر زمستان تا اوایل بهار به این ساحل جذاب و زیبا سر میزنند.
ساحل سنگ مرغان و سومین فرش خاکی هرمز
اگر سواحل دیگری که به شما معرفی کردیم، به محل اقامت شما کمی دور است، ساحل سنگ مرغان در شمال شرقی جزیره هرمز میتواند برای شما گزینهی بهتری باشد؛ هرچند که بهطور کلی، هرمز جزیرهی کوچکی است. اما جاذبه ساحل سنگ مرغان چیست؟
همانطور که هرکدام از سواحل جزیره هرمز به دلیل مشهورند، ساحل سنگ مرغان نیز به داشتن فرش خاکیاش معروف است؛ فرشی که سومین فرش خاکی در جزیره هرمز بهحساب میآید و ما در ادامه این اثر هنری را بیشتر به شما معرفی میکنیم.
ساحل مفنق، جاذبهی جزیره هرمز در شب!
ساحل مفنق از جاذبه های جزیره هرمز در شب محسوب میشود که شما را سورپرایز میکند! اگر قصد دارید تا یک اتفاق خارقالعاده را شاهد باشید، کافی است تا یک شب سری به منطقه جنوب غربی جزیره هرمز بزنید. در آنجا علاوه بر چادرهایی که گوشهوکنار برپا شدهاند و طبیعتگردها را در خود جای دادهاند، ساحلی را خواهید دید که بیش از هر چیز شما را مسحور زیبایی خود خواهد کرد!
ساحل مفنق، میزبان فیتوپلانکتونهایی است که (موجودات بسیار ریزی که جانداران دیگر از آنها تغذیه میکنند) در طول شب برخورد آنها به صخرهها روشنایی خاصی را به وجود میآورد و باعث میشود تا احساس کنید که شفقهای قطبی را در آب دریا مشاهده میکنید! توصیف چنین چیزی بهسادگی امکان ندارد.
ساحل تک درخت و نجات یک جاذبه گردشگری
همانطور که از اسمش پیداست، «ساحل تک درخت» ساحلی از جزیره هرمز به حساب میآید که در آن تنها یک درخت وجود دارد. این درخت که چندی پیش با بروز یک طوفان شدید از ریشه جدا شده و به خاک افتاده بود اما با تلاش شهرداری و همراهی جمعی از دوستداران طبیعت دوباره احیا شد و ریشههایش باز هم به خاک بازگشت. گفتنی است که این ساحل نیز یکی از سواحل جذاب جزیره هرمز برای بازدید به شمار میآید. بسیاری از افرادی که به هرمز سفر میکنند جزیره قشم را هم در فهرست مقاصد مورد نظرشان قرار میدهند. جاذبه های قشم هم بینظیر هم بیشمار هستند.
جاذبههای مهم جزیره هرمز
دیدنی های جزیره هرمز بسیار است و از معروفتترینشان میتوان به قلعه پرتغالی ها و جنگل های حرا اشاره کرد. فرش های هرمز هم چیزی نیست که بهسادگی بتوان از کنارش عبور کرد…
جنگل های حرا در هرمز
جنگل های حرا که گونهی خاصی از درختان بهشمار میآیند در برخی نقاط استان هرمزگان مانند جزیره قشم یافت میشوند اما این جزیره تنها مکانی نیست که می توانید در آن جنگل های حرا را ببینید؛ جزیره هرمز هم در بخش شمال شرقی خود میزبان این نوع خاص از درختان است که ریشه در آب شور دارند. این را هم بگوییم که این درختان بهعنوان تصفیهکنندگان طبیعی آب، در بندر خمیر و پهل هم دیده میشوند.
قلعه پرتغالیها
قلعه پرتغالیهای هرمز در شمالیترین نقطه این جزیره زیبا واقع شده است و قدمتش به ابتدای قرن ۱۶ میلادی باز میگردد. این قلعه زیبا که امروزه بقایای آن به جای مانده است از جمله قلعههایی است که مقر فرماندهی اشغالگران در جنوب ایران به شمار میآمده و در طی ۳۰ سال ساخته شده است!
فرش هرمز
هر سال در واقع بهتر است بگوییم پیش از آن که این ویروس نحس مهمان خانههایمان شود؛ محلیهای جزیره هرمز، در جشنواره سالانه با خاک زیبای این منطقه، طرحها و نقشهای متنوعی را بر روی بستر ساحل این جزیره میکشیدند. این نقشها شامل نقوش پوشاک زنانه، تصاویری از قلعه پرتغالی ها و نماد موسیقی بومی و سازهای محلی و … میشود که به فرش هرمز معروف است.
فرش هرمز کجاست؟
هرمز، جزیره ساحلهاست! فرقس نمیکند که تا به حال به کدام یک از جزایر زیبای خلیج فارس سر زده باشید، سواحل هرمز با تمامی آنها متفاوت است. ساحل مفنق، ساحل تک درخت، ساحل لاک پشتها و … همگی جز سواحل زیبای این جزیره زیبا هستند که هر کدام با طیف رنگی خاکهای مخصوص به خود شما را غافلگیر میکنند.
کوه برفی، منظرهای منحصربهفرد در جنوب!
باورش مشکل است اما در جزیره هرمز میتوانید کوهی را مشاهده کنید که به نظر میرسد با برف پوشیده شده! البته که این تنها یک شباهت است و درحقیقت روی این کوه را نمک پوشانده اما همچنان هم دیدنش شما را به یاد ارتفاعات برفی دماوند میاندازد.
این جاذبهی طبیعی به دره مجمسه ها و دره رنگین کمان نزدیک است. علاوه بر این، گنبدهای نمکی که نوعی پدیدهی زمینشناسی هستند در این منطقه جزایر کوچک و متعددی را شکل دادهاند که هر یک از زیبایی خاص خود برخوردار است.
دشت آهوان، یک منطقهی بکر…
همانطور که از اسمش پیداست، در این دشت رنگارنگ که مانند دیگر بخشهای جزیره هرمز خاک رنگارنگ است و رنگ سرخ غلبه دارد، میتوانید گلههای پرتعداد آهو را مشاهده کنید که در دست جستوخیز میکنند. چه چیزی میتواند جذابتر از دیدن چنین صحنهای در طبیعت باشد؟!
کوه گلک، ارتفاع خوردنی!
همانطور که اشاره کردیم، خاک برخی مناطق جزیره هرمز قابل خوردن است و کوه گلک از همین مناطق بهشمار میآید. مردم بومی این منطقه از خاک کوه گلک بهعنوان ادویه یا منبع درآمد (بهعنوان سوغات) استفاده میکنند. اما بدون اغراق این منطقه یکی از جذابترین صحنهها را برای عکاسی دارد؛ پس بهتر است به جای برداشتن خاک از هرمز، عکس بردارید!
غار الهه نمک فیروزه ای، یک جاذبهی خارقالعاده!
حتی اگر غارها برایتان در سفر چندان جاذبهای ندارند، باز هم مسحور زیباییهای غار الهه نمک فیروزه ای میشوید. این عارضهی زمینشناسی عجیب، درواقع نوعی بلور عظیم نمک است که با حل شدن بخشهایی، حفرهای در آن ایجاد شده. در داخل غار میتوانید صدها بلور زیبای کوچک را ببینید و اگر کمی دقت به خرج بدهید، آبراه نارنجیرنگی را زیر کوه خواهید دید که همان دلیل شکلگیری غار طی سالیان متمادی بوده است. رد پای عبور این نهر کوچک اما مهم را میتوانید در دشت زعفرانی پیدا کنید که در حین گذر از منطقه، مواد معدنی را به جا گذاشته و خاک را به رنگی زیبا و عجیب در آورده است…
پرتگاه غروب و تماشای خداحافظی خورشید…
اگر به دیدن غروب یا طلوع خورشید علاقمند هستید، پرتگاه غروب جایی است که باید حتما در جزیره هرمز به آن سر بزنید. ایستادن در ارتفاعات هرمز و تماشای غروب خورشید، درحالیکه آخرین بارقههای آفتاب از افق دریا خودشان را به تپههای رنگارنگ جزیره میکوبند، تجربهای است که هرگز فراموش نخواهید کرد… .
غارهای دریایی هرمز، یک جاذبهی زمینشناسی دیگر!
این غارها که بر اثر زمان و حل شدن کانیهای در آب دریا حاصل شده، امروزه پناهگاه جانوران زیادی است. زمانی که طی روز ارتفاع آب پایین میرود، میتوانید به این مناطق سر بزنید و اگر عکاسی از سرگرمیهای مورد علاقهی شماست، اینجا سوژههای زیادی را پیدا خواهید کرد. این غارها را میتوانید در امتداد جادهی کرانه در جزیره هرمز پیدا کنید.
دیگر جاذبههای جزیره هرمز
همهی جاذبههای گردشگری این منطقه جزو عوارض طبیعی نیستند و میتوانید در سفر به این منطقه از موزه نادعلیان، قصر بی بی گل و زیارتگاه خضر و مقام الیاس هم دیدن کنید. موزه نادعلیان به کوشش دکتر احمد نادعلیان بنا شده و با سر زدن به آن با جنبههای تاریخی، فرهنگی و هنری این جزیره آشنا خواهید شد.
قصر بی بی گل که در منطقه غربی جزیره واقع شده، یک خواهر دیگر هم در هرمز دارد که به برج گلک مشهور است اما ابعادی کوچکتر از آن دارد. زیارتگاه خضر و مقام الیاس هم جایگاهی برای آرامش و زیارت روی صخرههاست… کافی است به شمال جزیرهی هرمز سر بزنید تا گنبد سبزرنگ آن را مشاهده کنید.
یکی از این موضوعاتی که اتفاقا برای شکمگردها بس دلپذیر است، چیزی جز خوراکهای لذیذ و بومی جزیره هرمز نیست. هر نوع غذای دریایی که تا به حال خوردید را فراموش کنید، در هرمز عطر و طعم خوراکها با حس چشایی شما بازی میکنند! خورش قلیهماهی و میگو، نان تُموشی، هواری، کلمبا، پودینی و… از جمله خوراکهای سنتی جزیره هرمز است که پیشنهاد میکنیم در سفر به این جزیره حتما نوش جان کنید.
از جمله معروفترین غذاهای محلی و خوشمزه جزیره هرمز میتوانیم به زیبون، موفلک، هواری و ماهی کبابی اشاره کنیم؛ پس اگر از دوستداران غذا هستید، در سفر به قشم هم میتوانید به سراغ خوراکیهای معروفش بروید. در مجله جاباما تلاش کردهایم که بهترین و جذاب ترین رستوران های قشم را معرفی کنیم، تا سفرتان خوشطعمتر شود!
سوغات و صنایع دستی جزیره هرمز
بخش زیادی از معیشت مردم هرمز با سوغاتیها و صنایع دستی زیبای آن تامین میشود. سوغاتیهای این جزیره زیبا به دو دسته سوغاتیهای خوراکی و صنایع دستی تقسیم میشوند. نانهای محلی به ویژه نان تُمُشی و ادویههای محلی از سوغاتیهای خوراکی این منطقه هستند. زیورآلات دست ساز از صدف و سنگها، لباسهای سنتی، پارچههای سوزن دوزی شده و… نیز از جمله صنایعدستی منطقه هرمز هستند که توسط زنان و مردان بومی و هنرمند جزیره هرمز ساخته میشوند.
توجه: خاک جزیره هرمز سوغاتی نیست! با خریدن هر گونه کالایی که در آن خاک این جزیره استفاده شده است، به بخش زیادی از اکوسیستم هرمز آسیب میزنید.
اقامت در جزیره هرمز
یکی از نکتههای مهم درمورد این جزیره زیبا این است که به دلیل کوچک بودن، اقامتگاه در جزیره هرمز چندان زیاد نیست؛ در جزیره هرمز، از هتلهای چند ستاره خبری نیست! اما نسبت به چندین سال پیش امکانات خوبی در این جزیره فراهم شده است. مکانی که برای اقامت در جزیره هرمز انتخاب میکنید، از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا بخشی از سفر وابسته به محل اقامت است.
برای اقامت در جزیره هرمز چند انتخاب پیش روی خود دارید. میتوانید برای اقامت به بندعباس یا جزیره قشم بروید یا چند شبی را مهمان اقامتگاههای بوم گردی، خانههای محلی، هاستلها و کمپینگ در سواحل جزیره باشید.
بهترین زمان برای سفر به جزیره هرمز
جزیره هرمز سرزمینی است که هوای گرم و مرطوب مهمان همیشگی آن است به همین خاطر حتی در دل سردترین فصل سال نیز آب و هوایش معتدل است. تیر تا اواسط مهرماه، گرمترین زمانی است که در جزیره وجود دارد و در دی و بهمن سردترین روزهای سال مهمان جزیره میشوند و آب و هوای آن را تا حد زیادی معتدل میکنند. بهترین زمان سفر به هرمز از اوایل زمستان تا اوایل بهار است. پاییز که میرسد، آب و هوای جزیره هرمز رو به خنکی میرود و از اواسط آبانماه گردشگران را به خود فرا میخواند.
زمستان هم که سوگلی فصول جزیره هرمز است! آب و هوا به حدی معتدل و بهاری میشود که با سفر به این جزیره دلتان نمیخواهد به دیار خود بازگردید. لازم به ذکر است که حتی مهاجرت پرندگان و لاکپشتها نیز در این فصل اتفاق میافتد. پس اگر به این جزیره سفر کردید، حواستان به این مسافران مهربان باشد مبادا خدایی نکرده ناخواسته اذیتشان کنید.
تفریحات جزیره هرمز
جزیره هرمز تفریحات فراوانی دارد. از شکمگردی و سر زدن به جاهای دیدنی هرمز گرفته تا ورزشهای هیجان انگیز آبی. در ادامه این مقاله گوشهای از این تفریحات را برای شما ذکر کردیم.
غواصی در دل آبهای خلیج فارس
در جزیره هرمز مدرسه غواصی وجود دارد که در دو سطح مبتدی و پیشرفته، کلاسهای متنوع غواصی برگزار میکنند تا علاقهمندان بتوانند با رزرو تورهای غواصی به دیدن زیباییهای دنیای زیر آب بروند.
دوچرخه سواری
در حوالی قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز، میتوانید با کرایه دوچرخه، دور تا دور جزیره را بگردید و از دیدن جاذبههای آن لذت ببرید و هم ورزشی کنید.
قایق سواری
قایقسواری نیز یکی از تفریحات دلپذیر جزیره هرمز است. در این جزیره با توافق با یکی از قایقهایی که در اسکله وجود دارد میتوانید کل جزیره را بگردید و نگاهی به سواحل جزیره هرمز بیاندازید.
نقش حنای جنوبی
یکی از زیباترین یادگاریهایی که میتواند تا مدت زمان زیادی مهمان شما باشد، نقش حنایی است که توسط زنان هنرمند این جزیره و به صورت بداهه بر تن شما نقش میبندد.
جالبترین نکاتی که باید درباره جزیره هرمز بدانید
- جزیره هرمز به دلیل داشتن خاک سرخش در دنیا معروف است و هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب میکند
- با توجه به مستندات باستانشناسان، گفته میشود که جزیره هرمز در واقع نوعی گنبد ۶۰۰ میلیون سالهای است که ۵۰ هزار سال پیش از دل آبهای خلیج همیشه فارس خود را نمایان کرده است
- جزیره هرمز به خاطر مجاورت با تنگه هرمز، یکی از موقعیتهای حساس و مهم خلیج فارس برای ما ایرانیان است
- جزیره هرمز زیبا را اگر از نقشه ببینید، شبیه یک صدف کوچک و زیباست.
- خاک بعضی از نقاط جزیره خوردنی است! مردم بومی هرمز با استفاده از خاک برخی از کوههای جزیره، ادویهای درست میکنند که با نام گِلَک شناخته میشود و به غذاهای دریایی عطر و طعم فوقالعادهای میدهد
- این جزیره به تنها جزیره خوراکی ایران هم مشهور است
- متاسفانه چشمه آب شیرینی در این جزیره وجود ندارد و آب آشامیدنی تصفیهشده از بندرعباس به این جزیره آورده میشود.
انتهای پیام