به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، این میوه استوایی که به عنوان سلطان میوهها نامگذاری شده است، سرشار از مواد مغذی مختلف از جمله ویتامین A و ویتامین C است.
در این مقاله به بررسی خواص انبه و مضرات احتمالی آن میپردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
خواص انبه برای کودکان و بزرگسالان
انبه حاوی مقدار زیادی ویتامین، ماده معدنی و سایر ترکیبات گیاهی مفید است. این مواد مغذی از سلولها در برابر آسیب محافظت میکنند، سلامت جنسی را بهبود میبخشند، سیستم ایمنی را تقویت میکنند و فواید مهم دیگری برای سلامتی دارند.
در طب سنتی هم از میوه و برگهای انبه برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود. خواص انبه از نظر طب سنتی عبارتاند از: درمان اسهال، کنترل هموروئیدهای خونریزیدهنده و رفع عفونتهای باکتریایی.
در ادامه به تعدادی از مهمترین خواص انبه خشک و انبه تازه اشاره میکنیم.
۱. سرشار از مواد مغذی مختلف است
انبه اغلب به عنوان یک سوپرفود در نظر گرفته میشود، چون مواد مغذی مختلفی دارد که از سلامت بدن حمایت میکنند.
یک لیوان انبه تازه خردشده میتواند مواد مغذی زیر را در اختیار بدن قرار دهد:
- کالری: ۹۹
- پروتئین: ۱/۴ گرم
- چربی: ۰/۶ گرم
- کربوهیدرات: ۲۴/۸ گرم
- فیبر: ۲/۶ گرم
- ویتامین A: معادل ۱۰ درصد نیاز روزانه
- ویتامین B6: معادل ۱۲ درصد نیاز روزانه
- ویتامین C: معادل ۶۷ درصد نیاز روزانه
- ویتامین E: معادل ۱۰ درصد نیاز روزانه
- فولات (ویتامین B9): معادل ۱۸ درصد نیاز روزانه
- نیاسین (ویتامین B3): معادل ۷ درصد نیاز روزانه
- مس: معادل ۲۰ درصد نیاز روزانه
- پتاسیم: معادل ۶ درصد نیاز روزانه
انبه منبع خوب ویتامین C است. این ویتامین محلول در آب سیستم ایمنی را سالم نگه میدارد، به جذب آهن در بدن کمک میکند و در تشکیل کلاژن که یکی از اجزای سازنده پوست است نقش دارد. فولات موجود در انبه هم نقش مهمی در تولید DNA و تقسیم سلولی دارد و به ویژه برای زنان باردار مهم است، چون از رشد مناسب جنین حمایت میکند.
انبه همچنین حاوی مقدار زیادی مس است که برای تولید انرژی و ساخت بافت همبند و گلبولهای قرمز خون ضروری است. از خواص انبه برای اعصاب هم استفاده میشود. چون این میوه پتاسیم دارد که به عملکرد اعصاب کمک میکند. از سایر فواید پتاسیم میتوان به تنظیم فشار خون و ضربان قلب اشاره کرد.
در هنگام بررسی فواید انبه باید درباره خواص انبه خشک هم صحبت کرد. چون انبه خشک منبع خوب ویتامین C است که یک آنتیاکسیدان قوی محسوب میشود و با از بین بردن رادیکالهای آزاد از آسیب سلولی و بروز بیماریهای مزمن جلوگیری میکند. علاوه بر این، منبع خوب ویتامین A، فولات و فیبر به شمار میرود.
۲. منبع خوب آنتیاکسیدان است
انبه سرشار از پلیفنولهای مفیدی است که عمدتا در پوست، پالپ و هسته آن یافت میشوند. پلیفنولها که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند از سلولها در برابر آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند.
رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که به طور طبیعی توسط بدن به عنوان محصول جانبی متابولیسم تولید میشوند. اما قرار گرفتن در معرض نور خورشید، آلودگی یا دود سیگار میتواند تولید آنها را افزایش دهد. بر اساس تحقیقات، آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد به ایجاد بیماریهای مزمن از جمله بیماری قلبی و سرطان منجر میشود.
۳. برای سلامت جنسی مفید است
تحقیقات درباره خواص انبه برای مردان نشان میدهد که آنتیاکسیدانهای موجود در این میوه میتوانند فعالیت رادیکالهای آزاد را برای محافظت از اسپرم خنثی کنند، بنابراین کیفیت اسپرم و قدرت باروری را بهبود میبخشند.
از خواص انبه برای زنان و بهبود باروری آنها هم استفاده میشود. ویتامین E موجود در انبه قدرت باروری را در زنان بهبود میبخشد، التهاب و استرس اکسیداتیو را در دستگاه تناسلی آنها کاهش میدهد و از اختلالات تولید مثل جلوگیری میکند. البته بیشتر تحقیقات درباره تاثیر ویتامین E بر باروری زنان در لوله آزمایش یا روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده است؛ بنابراین برای تایید آنها به مطالعات انسانی نیاز است.
۴. از سیستم ایمنی بدن حمایت میکند
از بهترین خواص انبه میتوان به تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد، چون این میوه منبع خوب مواد مغذی مهم مثل ویتامین C، ویتامین A، ویتامین E، ویتامین B6، فولات و مس است.
ویتامین C با افزایش تولید گلبولهای سفید خون که به بدن در مبارزه با عفونتها و سایر بیماریها کمک میکنند، باعث تقویت سیستم ایمنی میشود. از سوی دیگر، این ویتامین از سلولهای ایمنی در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکند.
۵. در حفظ سلامت قلب موثر است
پتاسیم موجود در انبه میتواند با کاهش انقباض در دیواره عروق خونی به درمان فشار خون بالا کمک کند. این ماده معدنی مهم همچنین دفع سدیم (نمک) را در ادرار افزایش میدهد و از این طریق باعث کاهش اثرات مضر آن میشود. علاوه بر این، انبه دارای فیبر است که میتواند سطح کلسترول را در خون کاهش دهد و به حفظ وزن در محدوده سالم کمک کند. کلسترول بالا و چاقی هر ۲ از عوامل خطر بیماریهای قلبی هستند.
یک مطالعه روی موشها نشان داد که منگیفرین موجود در انبه به طور قابلتوجهی سطح کلسترول تام، کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید را کاهش میدهد؛ در حالی که باعث افزایش کلسترول خوب (HDL) میشود.
۶. هضم را بهبود میبخشد
انبه حاوی آنزیمهای گوارشی آمیلاز و اینورتاز است که به بدن شما کمک میکنند غذا را به مولکولهای کوچکتری تجزیه کند که به راحتی جذب میشوند.
به علاوه، یک مطالعه درباره خواص خوردن انبه در شب و روز نشان داد که پلیفنولهای این میوه از روده در برابر التهاب محافظت میکنند. در حقیقت، فیبر و پلیفنولهای موجود در انبه خواص پریبیوتیکی دارند و باعث افزایش باکتریهای خوب در روده میشوند.
در تحقیقات مشخص شده است که خوردن روزانه انبه در مقایسه با مصرف مکمل فیبر در رفع یبوست مزمن موثرتر است. این یافته نشان میدهد که به غیر از فیبر، سایر ترکیبات موجود در انبه هم در حفظ سلامت دستگاه گوارش نقش دارند.
۷. به داشتن پوست سالم کمک میکند
انبه حاوی مقدار زیادی ویتامین C است. این ماده مغذی برای تولید کلاژن، یک نوع بافت که به پوست خاصیت ارتجاعی میبخشد و از بروز چین و چروک جلوگیری میکند، مورد نیاز است.
سایر قسمتهای گیاه انبه هم میتوانند برای پوست مفید باشند. در تحقیقی که روی گروه کوچکی از افراد انجام شد، عصاره به دستآمده از برگهای انبه در کاهش آکنه موثر بود. با این حال، برای تایید این یافته به مطالعات بیشتری نیاز است.
استفاده موضعی از این میوه هم برای پوست مفید است. از خواص مالیدن انبه به پوست میتوان به پاکسازی منافذ پوست و کاهش آکنه اشاره کرد.
چه کسانی نباید انبه بخورند؟
انبه برای اکثر مردم بیخطر است. با این حال، با توجه به شرایط زیر باید چند نکته را در نظر داشت:
- آلرژی
- سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
- دیابت
- آسم
کلام پایانی
انبه یک میوه آبدار است که میتواند بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن از جمله فولات، ویتامین C، ویتامین A و ویتامین E را تامین کند. مصرف این میوه با بهبود عملکرد سیستم ایمنی، هضم و سلامت قلب مرتبط است. اما احتمال دارد بعضی از افراد با خوردن آن دچار مشکل شوند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!